Club Fifty-One Herentals blijft boeiende gastsprekers naar de Keizerstede halen. 'Herentalsenaar Niels Verellen, fysicus en Hoofdonderzoeker bij het Leuvense imec, kwam donderdag in Bistro Julienne alles uitleggen wat er zich afspeelt aan de frontlinie van de allernieuwste chip technologie', zegt Herman Lemmens, voorzitter Club Fity-One. 'Een intens boeiende Club 51-event.'
'De mensheid vooruit helpen'
'Ik was blij verrast', onderstreept oud-fysicaleerkracht Rudi Van den Bempt uit Herentals (62), die sinds kort met pensioen is. 'Een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor een presentatie over chiptechnologie door Dr. Niels Verellen, mijn oud-leerling, doctor in de fysica en wetenschapper in hart en nieren… wat een eer.
Niels was continu gepassioneerd bezig met fysica. De toch voor velen moeilijke examens bleken een makkie voor hem. Na 17 jaren mogen beleven dat een oud-leerling zover in z'n carrière staat als principal scientist bij het onderzoekscentrum imec, en dat ik daar een deeltje heb kunnen toe bijdragen, ontroert me.
Niels en zijn team helpen de mensheid vooruit. Ik wens hem alle succes toe in al z’n projecten,' besluit Rudi Van den Bempt.
Niels oud-leerling kOsh Campus Collegestraat : 'Doet deugd m'n oud-leerkracht fysica en mentor terug te zien'
De wetenschappelijke carrière van Niels Verellen (35) startte op de schoolbanken van het kOsh Campus Collegestraat (Sint-Jozefscollege) in Herentals waar hij de richting Wetenschappen-Wiskunde volgde.
'Alsof gisteren de tijd even had stilgestaan'
'Alsof gisteren de tijd even had stilgestaan', reageert Niels. 'Heel leuk om na 17 jaar een gesprek te voeren nu onder collega's fysici, in de plaats van tijdens de studietijd aan het St.-Jozefscollege, de verhouding was : tussen leerkracht -leerling.
Ik ben Rudi zeer erkentelijk voor de stimulans die hij me telkens bezorgde tijdens z'n boeiende lessen.'
Studiegenoot Marianne Verhaert, Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk : 'Ik had gemeenteraad'
Niels' studiegenoot in het kOsh St.-Jozefscollege was Marianne Verhaert, Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk. 'Ik had spijtig genoeg gemeenteraad net toen Niels z'n presentatie deed in Noorderwijk. Anders had ik er zeker bijgeweest. Ik wens Niels veel succes. We blijven mekaar volgen, zeker weten!'
Blijkbaar was 1984 een vruchtbaar geboortejaar...
Reacties presentatie over evolutie chip technologie :
In Bistro Julienne heerst een geconcentreerde sfeer vol verbazing. 'Absoluut een mooi verhaal, wat een toekomst die chip technologie', zegt Marcel De Voegth (DOMO).
'Ik heb met veel aandacht de uiteenzetting van Niels gevolgd', weet Wif Van Dyck, gewezen rechter bij het Arbeidshof en voorzitter van het Internationale Jumelagecomité. 'Alles wordt kleiner (nano) en beter, goed voor de toekomst van onze planeet en onze kinderen.'
Microscopie voor DNA-analyse, forensisch onderzoek, behandeling van kanker
Met een onderzoeksbeurs van de European Research Council ontving wetenschapper Niels Verellen vorig jaar €1,5 miljoen persoonsgebonden subsidie voor het opzetten van een eigen onderzoekslijn naar de ontwikkeling van uiterst kleine microscopen op een chip.
'We zijn al geruime tijd bezig met het uitdenken van nieuwe concepten en technologieën die gebruik maken van licht in chips, vooral dan met het oog op toepassingen in de life sciences - de levenswetenschappen, wat een verzamelnaam is voor alle takken van de wetenschap die het leven en organismen bestuderen', weet Verellen.
'Ze omvatten de biologie en geneeskunde waar microscopie als techniek onmisbaar is geworden.
Het levert de mogelijkheid om allerhande ziekten en afwijkingen zoals Alzheimer, kanker, te onderzoeken op het niveau van de cellen en moleculen - de bouwstenen van alle levensvormen.'
Op de foto boven vlnr.: Wif Van Dyck, Eddy Hendrickx, Herman Lemmens, Rudi Van den Bempt, Niels Verellen, Luc De Voeght, DOMO Marcel De Voeght, Maarten De Voeght en sterrenchef Wilfried Broeckx - (gvn) / © Nnieuws.